Hivatásos halőrök fogták el a tiltott horgászati módszerrel horgászókat a Tisza-tavon

2019 január 18-án a Tisza-tavon, a Halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény által kiemelten tiltott eszközzel és módszerrel (gereblyézés) horgászott két tiszanánai férfi. Az elkövetők a vermelő harcsákat vették célba, nem kis eredménnyel.

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. halőrei a Tisza-folyón, egy frekventált vermelő terület védelme érdekében több napon át tartó megfigyelést végeztek, mivel előzetesen a bűncselekményre utaló nyomokat találtak. A szervezett munka eredménye, hogy a bűncselekmény dokumentálása után P. J. és társa B. I. kézre kerültek. Az elfogást követően a halőrök értesítették a Tiszai Vízi-rendészet munkatársait, akik rövid időn belül előállították az elkövetőket a kiskörei rendőrőrsön.

A rendőrségen mérlegelésre került az elkövetők által kifogott 6 darab harcsa, melyek együttes tömege több, mint 60 kg-ot nyomott. Mivel fenti cselekmény önmagában is bűncselekmény, így a rendőrség azonnal megkezdte a büntetőeljárás megindítását, valamint az egyik elkövetőt helyszíni bírság megfizetésére kötelezte mivel a halőri felszólításra nem volt hajlandó megállni.

A halőrök, halvédelmi bírság kiszabására irányuló feljelentést kezdeményeztek az elkövetőkkel szemben, tiltott eszközzel és módon történt horgászat miatt.

A tettesek több százezer forintos büntetésre számíthatnak.

Ezúton is köszönjük a Tiszai Vízi-rendészet munkatársainak együttműködését.

Tisza-tavi Sporthorgász K.N. Kft.

Félmilliót ért a gereblyézés

Előzetes megfigyelést követően sikerült halőreinknek a Tisza folyón, egy frekventált vermelő területen tetten érni a gyanús személyeket. A szervezett munka eredménye, hogy a bűncselekmény dokumentálása után P. J. és társa B. I. kézre kerültek. Az elfogást követően a halőrök értesítették a Tiszai Vízi-rendészet munkatársait, akik rövid időn belül előállították az elkövetőket a kiskörei rendőrőrsön. 

A rendőrségen mérlegelésre került az elkövetők által kifogott 6 darab harcsa, melyek együttes tömege több, mint 60 kg-ot nyomott. Időközben megérkezett a Heves Megyei Kormányhivatal illetékes osztályának határozata, amely az alábbi bírságot tartalmazza:

A Heves Megyei Kormányhivatal P. J. tiszanánai lakossal szemben, horgászati szabály megsértése – 2019. február  19-én tiltott módon (gereblyézés) végzett horgászat – miatt 500.000 Ft halvédelmi bírságot szabott ki és 3 évre eltiltotta az állami horgászjegy váltásától.

A Heves Megyei Kormányhivatal B. I. tiszanánai lakossal szemben, horgászati szabály megsértése – 2019. február  21-én  tiltott módon (gereblyézés) végzett horgászat – miatt 150.000 Ft halvédelmi bírságot szabott ki és 30 hónapra eltiltotta az állami horgászjegy váltásától.

Az ítélet nem jogerős.