Még 2017 júliusában érték tetten azokat a német orvhalászokat, akik illegális módszerekkel próbáltak halat fogni a Balatonból Balatonboglárnál. A két férfi hét darab, különböző méretű, összesen 18 méternyi varsát helyezett a vízbe. 

A hálók szem átmérőjéből arra lehetett következtetni, hogy angolnát szerettek volna fogni, és azt füstölt angolnaként elkészíteni. Az éjszaka leple alatt, csónakkal helyezték ki a varsákat a parttól mintegy ötszáz méterre.

A hálók azonban üresek maradtak, az ellenőrök megfigyelték, ahogy többször ellenőrzik a varsákat, majd az ellenőrzés során a két orvhalásszal szemben a rendőrök intézkedtek, és indítottak eljárást.A remélt zsákmányt a saját partszakasszal rendelkező nyaraló partján szerették volna rögtön feldolgozni. Az ellenőrök a parton egy teljesen új füstölőt találtak, melyben a remélt zsákmányt szerették volna így feldolgozni.

Az eljárás véget ért, a bíróság S.Thomas német állampolgárt bűnösnek találta és orvhalászat miatt elmarasztalta. A férfit a Fonyódi Járásbíróság tettéért 120 ezer forint halvédelmi bírság megfizetésére kötelezte.

Feltehetően a bírság összegének kifizetése nem fog különösebb gondot okozni az orvhalásznak. Azonban mindenképpen örvendetes tény, hogy a balatoni halőrök és rendőrök a saját partszakasszal rendelkező nyaralóknál is végeznek hatékony és eredményes ellenőrzést. 

Forrás: Balatoni hal  A képek illusztrációk