Horgásszunk többet és ismerjük meg a halakat jobban!

Már három éve, hogy ezen a napon a magyar halat és annak fogyasztását népszerűsítik a szakmai szervezetek.

A halak napjaként azért választották március 20-át, mert ez a csillagászati tél utolsó napja. Jelentős halaink közül az elsőként szaporodó csuka ívása ekkor ér a csúcsra, ezt követően pedig hamarosan a többi faj ivadékai is megjelennek. Egy olyan időszak veszi tehát kezdetét, amelynek sikeressége meghatározó vizeink halállománya szempontjából.

Közös közleményt adott a 2017 óta tartó Halak Napjával kapcsolatban több szakmai szervezet, így a Magyar Haltani Társaság, a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, az Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztálya és az Akvaristák Magyarországi Egyesülete.

Mint írják az MTI-hez eljuttatott írásban, 2019-ben március 20-án harmadik alkalommal rendezi meg a Halak Napja központi ünnepséget, melynek elsődleges célja a halak további népszerűsítése, mert megítélésünk szerint még ma sem mindig kapják meg a társadalomtól azt a figyelmet, amelyet jelentőségüknél fogva megérdemelnének.

Azt is közlik, terveik szerint ezen a napon, illetve e nap naptári környezetében valamennyi halakkal kapcsolatban álló, vagy azokkal akár csak érintőlegesen is foglalkozó szervezet a saját profiljának legjobban megfelelő módon hívhatja fel a figyelmet a halakra, azok megbecsülésére és a halakkal, az élőhelyekkel kapcsolatos általános és aktuális témák, feladatok jelentőségére.

(MTI)