A NÉBIH háza tájáról egyre többet hallani sikeres orvhorgászok, orvhalászok ellen irányuló lépéseiről. Sok esetben ezek az esetek bejelentés alapján derülnek ki. Így történt ez a Baja környékének vizeit fosztogató orvhalász és a horgászengedély nélkül horgászó cimborája esetében is.

A NÉBIH így számol be az esetről:

Házkutatás során buktatott le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata és a Bajai Rendőrkapitányság egy Baja környéki vizeket fosztogató orvhorgászt, továbbá egy orvhalászattal gyanúsítható személyt. Az orvhorgász házából összesen 21,68 kg hal, míg az orvhalászattal gyanúsítható személy udvaráról, illetve a melléképületekből összesen 127,77 kg hal, elektromos halászgép, 30 zsák nyakzóháló, húzóháló, varsák, szákok, haltárolók, melles csizmák és 5 db a haltároló kád levegőztetését segítő villanymotor került a hatóság kezére.

Egyszerre a kettőt…

Amikor a hatóságok megérkeztek az orvhorgászattal gyanúsított személy bajai lakcímére, ő készséggel elárulta, hogy a nála található pontyok orvhalász barátjától származnak. (Minek az embernek ellenség, ha van barátja? ) Ő “csak” a nála talált majd 5 kiló kárászt fogta, engedély nélkül, a fürdőkádjában lévő 15 darab pontyot barátja halászta. Ezért átmentek az orvhalászattal gyanúsított személy sükösdi lakcímére, ahol a következőket tapasztalták:

Az újabb házkutatás során – amelyet a sükösdi személy ingatlanán tartottak – az udvaron összesen 129,77 kg halat (84 db ponty – 116,45 kg; 3 db busa – 11,6 kg; 1 db harcsa – 1,5 kg; 0,67 kg csuka szelet) találtak a hatóságok képviselői. A fellelt halak halgazdálkodási értéke meghaladja a 140.000 forintot. Ezen túlmenően a melléképületekből előkerült 30 zsák, tele tiltott halászati eszköznek minősülő nyakzóhálóval, de találtak az ellenőrök elektromos halászgépet, húzóhálókat, melles csizmákat és egyéb halászathoz használt eszközöket is.

A várható bírság

A két személy ellen a közigazgatási eljárást vezettek be. Amennyiben az orvhalászattal gyanúsított személy esetén beigazolódik a jogsértés, a lehető legmagasabb bírság kiszabására számíthat. A horgászattól és halászattól is eltiltják majd, bár cselekedetei alapján ez kevésbé fogja érdekelni. Szerinted ez sok, vagy kevés?

A NÉBIH kéri, amennyiben hasonló esetről van tudomásod, vagy szabálytalanságot észlelsz, azt jelezd nekik. Így jóval hatékonyabban, és a horgászvizeket igazán kizsákmányoló személyek ellen tudnak fellépni. A bejelentést az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címre tudod megtenni.

Köszönjük a halőrök és a rendőrség munkáját, és reméljük mihamarabb beszámolhatunk hasonló eredményes akciókról!

A képek és a cikk forrása: http://pecacsarnok.hu;  NÉBIH